27 oktober 2013

12 minutare

Mmm! Det var det! Nu är man dööd...
Jag hade bestämt i början av veckan att det skulle in ett 4x12 minuters tempointervall pass... Såå idag vare dags att ta tjuren vid hornen helt enkelt... Har blivit lite tunt med cykelpass denna vecka, tror inte jag varit lägre på hela året faktiskt bara ynka 3h44min. Men så vare inga cykelpass vare sig i tisdags eller fredags... Men det gör inget mina träningstimmar kommer i mitten på november just nu är det preparation eller transition period... Mellansäsong på svensk. :-) Jag är faktiskt inte speciellt stressad av det, dock noga med att genomföra det som planerat är så därför 4x12!
Uppvärmningen, bra bra kändes perfekt! Seen, 5:e minuten: Nä nu går det inte längre jag ger upp!
7:e va faan, kan detta vara möjligt mina lungor är inte med måste vara mina igentäppta bihålor... 8, 9, 10 ,11 och 12 REN VILJA!!! Fii faan!
Å detta mina vänner, detta var den första intervallen av fyra . . . Behöver jag säga mer? Tror inte det :-)
Nåå hur gick det då?
Tja så här: :-)

4x12 tempointervaller
Som ni ser av tabellen ovan så ökade jag för varje intervall hur fan det nu är möjligt?!?!
Kan bara säga att de där 3 minuterna av vila är gudasända man bara försvinner in i en dimma av återhämtning där hjärnan tänker: Andas, slappna av! Så ser man upp på klockan å ser att nu äre bara 30 sekunder till nästa intervall ska starta? What? Det kan bara inte vara möjligt men det är det ;-)
Den första var vidrigt vidrig, den andra ännu värre, den tredje där bestämde jag mig för en sak och en sak allena inte under 90 i kadens för en sekund för då djä__ar!!! Å samma målbild i den fjärde och sista intervallen... Men det gjorde ONT i alla fyra 12:orna nått så fruktansvärt!
Totalen med både upp- och nedvärmning: 1:17:00 / 315 watt(3,6 w/kg) / 89,2 i kadens / 131(76%) i snitt- och 159(92%) som maxpuls!
Jag tror inte man kan beskriva hur det känns man måste bara testa men en varning ni bör vara syratåliga för det gör verkligen ont jag skojar inte!!! Hade en diskussion med några cykelvänner på jobbet om hur länge en vältränad idrotts-man/kvinna(som dock inte cyklat på riktigt så att säga tidigare) skulle palla en 12:a på den smärtnivå vi tempocyklister lägger oss... Vi var oeniga men någonstans mellan 2-5 minuter trodde vi. Jag tror max 2-3 minuter sen gör det för ont helt enkelt om man inte är tränad psykiskt att ta smärtan som kommer per omgående...
Mmm! En sak är säker, håller jag i denna intervallträning hela vintern så kommer det garanterat att  ge utslag på mina tempokörningar till nästa sommar. Inte 10km den är för kort för mig mitt fokus ligger givetvis på 30km eftersom det är den sträckan som kommer att köras på Veteran SM vart det nu kommer att gå nästa sommar.

4x12 tempointervall pass2 kommentarer:

 1. Att ligga på så här höga wattal så tidigt på säsongen i den här typen av intervaller är imponerande. Precis som du säger krävs det ett rejält psyke att klara smärtan som krävs. Har du trampat Veteran-SM tidigare eller är detta en helt ny satsning?

  SvaraRadera
 2. Man ska ta mina trainerwatt med en nypa salt jag kör på tacx flow med vr upgrade.
  Den slår runt 10-15% fel säger de flesta. Men jag resonerar som så att om den slår fel likadant varje pass så ger den mig ju en fingervisning om jag går framåt eller ej. Så länge jag är noggrann med bromskalibrering och däcktryck! Men i vår kommer det en rotor 3d wattmätare på min tempohoj så då blire "riktiga" watt när jag cyklar tempo i alla fall :-)
  Ja du Tomas, det krävs en fruktansvärd vilja och samtidigt en bra tränad kropp samt ett psyke som klarar smärtan... Men jag bara älskar känslan när man ligger i tempobågen å trycker på å ser hur hastighetsmätaren drar iväg över 50 knyck!!! Det är såå häftigt, adrenalin junkie ja jag vet ;-)
  Jag var med å körde linjet första gången 2010 i Järvsö, sen har jag kört två vsm i Halmstad respektive Härnösand för att stå över i sommar Ystad kändes himla långt bort samtidigt som annat var viktigare här hemma. Men 2014 då kör jag individuellt tempo och i den bästa av världar partempo ifall jag får nån klubbkamrat att cykla med. Vi har dessutom några tempolopp här uppe, Rekordmilen 10km i Piteå 3 tisdagar i juni och 3 i augusti. Jag funderar på att avstå linjeloppen för de är för riskfyllda tycker jag, krascherna blir fler och fler. Många som vill vinna till varje pris.
  Känns som man inte vill riskera all träning på ett motionslopp liksom.

  SvaraRadera