11 september 2014

Folksam och min vurpa!



Så här vart det till slut!
Bra bemötande och handläggning av försäkringsbolaget framför allt av Joel som tog emot min skade anmälan på hojen både idag och även den inledande skadeanmälan där vi gick igenom kringutrustningen. Han lyssnade på min framställning av vad som hade varit jämförbart med min hoj om jag köpt en canyon-cykel idag vi kollade på canyons webb där enades vi om en cykel som var i paritet nja nästan något bättre komponenter då eftersom det är över 3 år sedan jag köpte hojen. På detta gjordes det ett 3-4 års värdeminskningsavdrag så jag fick ersättning med 45% av nypris. Till detta tillkom då pedaler, flaskhållare och klossar samt riktningen av hjulen och Jormas kostnad för skadevärderingen. Det hela slutar på en summa som jag får vara väldigt nöjd med med tanke på att jag redan fått ersättning för hjälm, skor mm. och personskada.
Slutsummeringen: Kunde inte fått bättre bemötande från Folksam än det jag fick.
Så här gick det till om jag tar det steg för steg! Tänker det kan vara bra att veta för er andra ifall ni hamnar i samma sits, vilket jag verkligen hoppas ni inte ska behöva!!! :-/
/ Inledningsvis gjorde jag en skadeanmälan på kringutrustningen. I detta skede fick jag noggrant redogöra för hur olyckan gått till. Därefter gick vi igenom del för del och enades om värdeminskning beroende på hur gammal utrustningen var.
/ Några dagar senare gjorde jag en personskadeanmälan eftersom jag har en olycksfalls försäkring hos Folksam. Notera att det krävs att ni har en olycksfall försäkring för att ni ska få ersättning för själva skadan ni åsamkat er utan olycksfallsförsäkring ingen ersättning. Jag råkar vara medförsäkrad via fruns Folksam försäkring, phuhu!!!
/ Sedan bokade jag Jorma/Cykel och lackspecialisten för en skaderapport. Skaderapporten avklarad.
/Slutligen skadeanmälan på hojen då med slutligt besked om ersättning för denna.
Jag har alltså gjort tre skadeanmälningar som gett mig tre ersättningar från Folksam.
Kan tyckas omständigt kanske men jag tyckte det var bra att jag kunde ta kringutrustningen när jag kände mig kry nog att göra den för att ta resten eftersom som jag nu gjort.
Vad behövde jag göra? Jo det var att eposta in kopior på kvittot på köpet av hojen samt Jormas skadevärdering inte mycket mer :-)

Notering!!! Viktigt att veta om Folksams hemförsäkring vilken är den jag använt för min skadeanmälan på canyon-hojen! Folksam ersätter inte högre belopp på cykel i hemförsäkringen än 20 000:- och självrisken på det är 1500:-!!! Har ni dyrare hoj än det, vilket rätt många har så MÅSTE ni teckna en värdesaksförsäkring på hojen för att få ut ersättning i nivå med vad cykeln kostat. Jag har för övrigt just en värdesaksförsäkring på tempohojen eftersom den vida överstiger 20 000:-!!!


Nu är det klart! Återstår att se om jag renoverar Allez hojen å kör på den nästa sommar eller...
Klart är nog att jag inte köper nått "annat" mellan. Tror jag tralala!!! ;-)
Någon Canyonhoj blire inte. Jag är väldigt inne på att Specialized Sworks Venge med fact11r karbonen är hojen för mig men men, det blir dyyyrt! Bara ramen kostar 30 000:- med en Ultegra, sadel och styre skulle det bli  runt 40 000:- monterat å klart bara hjulen som fattas då!
Fast jag har ju egentligen inte så bråttom jag, det är ju först nästa säsong det ska finnas en linjehoj på plats i familjen Nilssons garage... ;-)



15 kommentarer:

  1. Skönt det löste sig på ett bra sätt.

    SvaraRadera
  2. Ja man är ju alltid lite orolig när det gäller försäkringsbolag de brukar
    ju inte vara smidiga precis. Men i detta fallet var de suveräna på att
    ha å göra med faktiskt!

    SvaraRadera
  3. Tack för grundlig info, folksam är rätt ok, lite lågt maxbelopp bara, men jag skulle vilja säga 3:e bäst. (Trygg-Hansa har 50.000). Skulle ju gå göra sakförsäkring, men då måste man göra sakförsäkring på hojarna var för sig, och det insåg till och med killen på Folksam skulle bli hyfsat dyrt.
    Men ni som har typ If, Moderna, Dina försäkringar osv (Dina är förövrigt är grymma på skoterförsäkringar), se över maxbeloppet, det kan lätt vara så att maxbeloppet inte ens täcker framhjulet. :-(

    SvaraRadera
  4. Ja det är ju så att det troligen blir en till värdesaksförsäkring den dagen jag köper en ny linjehoj. Som det är idag så betalar jag 103:-/månad för att ha full försäkring på tempohojen.

    SvaraRadera
  5. Jäklar, det är ju mer än vad jag betalar för skotern.
    Fattar dock inte hur en del bolag kan ha 6000 som max, det är ju knappt en tantcykel med korg

    SvaraRadera
  6. Nej precis! Det är som min handläggare sa idag, vi ser oftast på en cykel som ett 4-6 tusen kronors objekt. Vanlig brukscykel. Era cyklar är nått helt annat!
    Å det har han rätt i. Försäkringsbolagen har inte riktigt hängt med här.

    SvaraRadera
  7. Nä och fastän dom sagt så i 6-7år så har dom inte gjort nått åt det, klart dom inte vill ta tag i det och höja maxbeloppet, då måste dom ju betala mer dollars till ni som bryter nyckelbenen vartannat år :-)

    SvaraRadera
  8. Ah! Så äre det är vi som är orsaken till allt elände... ;-)
    Jag får sluta vurpa helt enkelt så det blir nån ordning på
    cykelförsäkringarna. Basta! :-)

    SvaraRadera
  9. Jag var också positivt överraskad efter min vurpa för några år sedan. Lyckligtvis hade (och har) jag Trygg-Hansa som är relativt generösa med cykels maxvärde. Jag fick t.o.m en slant för att byta ut de trasiga delarna om jag minns rätt.

    Lyckligtvis har jag ju fysik som en elitidrottare och ninjarullade oskadd över asfalten - eller nåt... ;-)

    SvaraRadera
  10. Ja jag hade nog väntat mig mer byråkrati men inte då...
    Ohhh! Kan du inte hålla kurs i Arcus i vinter på den där ninjarullningen?
    Vore nått för undertecknad....
    ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att saker faktiskt kan vara smidigare än väntat ibland :)

      Jag har lite känningar i ena knät för tillfället, så osäkert om jag vågar cykla runt nåt i Arcus i vinter. Men OM det blir, så kan jag berätta hur man gör - sen kan ni prova från läktaren ;-)

      Radera
    2. Ja verkligen. Ajdå inte bra med dåliga knän. Sen det där med Arcus det är så även för mig men då äre ljumskarna... Tyvärr för det är grymt bra träning annars. Jag får se är dock sugen testa en eller annan gång med tempohojen och powertap hjulet.

      Radera
  11. För egen del så tror jag på ninjarullningen, den blir i vart fall enklare för mig då man är just rund :-)

    SvaraRadera
  12. Pelle kan väl hålla en "kraschkurs" i Arcus i vinter!!! :)
    Kunde bara inte låta bli alltså...

    SvaraRadera
  13. Jag tror du får nöja dig med att titta på isåfall, inga övningsmoment :-)

    SvaraRadera