17 december 2013

Tempo intervals


Fick senarelägga tempo intervallerna för vi skulle först hinna med att åka på stormarknaden å handla lite av vart. Skruva upp en ny kökstv i matrummet stod också på det fria programmet. Ja å så middagen förstås men den tog vi före allt det här. Vi har fått Linas Matkasse av sonen, vilket innebär att vi har fem middagar att se fram emot. Njae vi får laga dem själva men allt ingår. Idag lax med grönsaker, rotfrukter mm gott faktiskt! :-) Imorgon tror jag det var nått marockanskt!
Nå till träningen, tänkte först äh jag har ju cykelpendlat så jag struntar i tempointervallerna. Men sen kom tanken tänk om, tänk om det är just det här passet som avgör hur det går på veteran sm nästa sommar avsaknaden att just detta pass som gjorde att jag är 5 sekunder från medalj. Då gick jag till bastun å drog på mig träningsstället och knäppte på mig min gamla trainerskor. Satte igång tempo intervallerna utan uppvärmning, nått straff skulle jag allt ha! ;-)
Å det vart tungt rejält som en blöt handske i ansiktet eller nått :-/
Men efterhand svarade benen bättre å bättre så här gick det!Som synes fruktansvärt jämn på intervall 3-5 :-)
Sista då öste jag på! Annars höll jag mig i effektzon 4 som planerat!

22 kommentarer:

 1. Du är tokig du, tror nog ett uteblivet pass här och där (just för dig) ger mer för formen faktiskt, då jag läser din blogg och lägger ihop dina pass så tror jag nog att du knappast någonsin är på +sidan på om du är utvilad eller inte, men jag kan ju ha fel förstås :-)
  Jag brukar oftast ligga på plus utom ibland, som nu då jag förmodligen mer eller mindre plågar livet ur mig dessa veckor på 9h senaste veckan.
  På mallis kom jag ner till typ -70, och det var inte alls bra det, men det är ju så kul på ön ju. Men nästa år skall jag mer hålla koll på kurvan och inte lägga in passen efteråt, för då har man ingen koll alls

  SvaraRadera
 2. Hä! TSB = -6 så du har rätt i att jag på minus sidan men det är faktiskt första gången sedan i augusti. Formen har givetvis sjunkit som en sten den också men nu har klättringen börjat Stefan! Upp å iväg är det som gäller :-)

  SvaraRadera
 3. Shit bara -6, men du var väl på formkurvan typ på 160 som värsta eliten, du är väl "bara" på 120 eller nått nu då :-)

  SvaraRadera
 4. Inte ens 120 Stefan 101 exakt! Jag har tagit det lugnt även om ni kanske inte tror det men nu har marschen börjat igen. Är på första hårda perioden, 2 veckor stegrad 1 vecka återhämtning. Denna andra hårda vecka äre 12,5 timme som gäller. Nästa vecka, julafton å allt äre lugna veckan ;-)
  Bra va!

  SvaraRadera
 5. CTL 100 är seriöst i december, vad siktar du på i början av juni?
  /Fredrik

  SvaraRadera
 6. Så fukin' högt jag kan komma men i juli-aug månad blir bättre tror inte vsm går före det. Som Stefan skriver jag låg runt 160-170 i somras. Klev rejält i maj månad när jag hade min training camp vecka! 20 timmar 64mil vart det den veckan!

  SvaraRadera
 7. Helt otroligt så högt CTL-värde. Själv ligger man på drygt 60.
  Att öka mitt TSS från ca 500 till 700 skulle kräva många mer timmar på cykeln.

  CTL är väl endast ett mått på hur mycket man tränar? Eller har jag fått det fel?

  SvaraRadera
 8. Pass Kent! :-)
  Jag är inte insatt mer än att jag håller rätt på TSB + och -
  för att inte överträna :-)

  SvaraRadera
 9. Sen tror jag kurvorna är klart olika mellan olika träningsprogram, och hur exakt man satt sin effekt FTP och framförallt hur man satt programmet att räkna pulsbaserat TSS, man kan ju lätt (oavsiktligt) lura systemen med att ange fel värden.
  Så samma sak där, man kan nog bara jämföra med sig själv från år till år för att få ett riktvärde på hur man ligger i fas med tidigare år.
  Men 100 är grymt så här års, själv har jag ingen aning just nu då alla pass inte loggas, men jag har för mig att jag varit på 100 typ en gång i mitt liv och det var innan Vättern 2012.

  Kent om jag fattat det rätt så visst tränar man mer så blir CTL högre, men det beror ju på HUR man tränar, det baserar ju på TSS (watt eller pulsbaserad TSS) och kör man tex (helt ovetenskapligt framräknat) 5h på 90% av maxpuls eller 15h på 65% av maxpuls så är ger nog 5h på 90% klart högre CTL krurva.
  Men dessa olika träningar stressar ju kroppen på olika sätt så det finns ju ingen rätt formel, den är nog högst personlig

  Men devisen, "träna för att orka träna för att orka tävla" stämmer på pricken

  SvaraRadera
 10. Jag vet att TSS aldrig ska kunna vara högre än 100 för en timme, får då behöver man justera om värdena. Ens FTP är = 100TSS, och man kan inte köra hårdare än ens bästa.

  SvaraRadera
 11. Exakt, helt sant Kent, ett tröskelpass för mig på typ 2*20 brukar hamna på 65-70 ca (om jag mins rätt). Körde just 105km trainer och jag tror det blev 140 på alla dessa timmar

  SvaraRadera
 12. hihi, dessa internet cyklister, rena hokus pokus, jag fattar ingenting :-)
  Måste ha varit på stenåldern jag tränade :-)

  /Åberg

  SvaraRadera
 13. Nä Thomas, skillnaden var att du var (kanske fortfarande är) grym på cykeln. Vi som är kass på cykla är bättre på räkna ;-)

  SvaraRadera
 14. Faktiskt Stefan så är jag imponerad av den fart jag har på cross cykeln ( odubbad ) till jobbet, 8 km under 20 min ca: 3 gånger i veckan. Så med den ringa aktiviteten så har jag tryck i benen på den distansen. :-) Sen är ni otroliga på träna, mitt upplägg efter sista tävlingarna på hösten var som ovan till jobbet bara. Går inga SM på Julen så jag började mitt upplägg efter jul och nyår. Tyckte inte det gjorde nått att Bodin cyklade snabbare i Arcus på mellandagarna. Bodin ligger nästan på dina träningstimmar året om Mats. Jag har ju mina åsikter om det, med stigande ålder så tror jag bara negativt om så mycken hård träning. Min stenålders uppfattning, men träna på så får jag bli överbevisad till sommaren :-)

  /Åberg

  SvaraRadera
 15. Perfekt Thomas comeback luktar det, då säger vi så, syns till sommarn då :-)

  Sen så tror jag på devisen är man inte grundsnabb från början, så är det ett hopplöst kapitel att bli riktigt bra. Man kan bli ok men aldrig bra

  SvaraRadera
 16. Ah! Du kan ha rätt Thomas men jag gillar ju att träna på cykel såå... :-)
  Får se vad det ger till sommaren.

  SvaraRadera
 17. Hoppas det går bra, försöker bara lugna ner dig Mats för jag tycker du tränar för hårt, du ska vara rädd om dina hjärtslag :-)
  Stefan du får börja tävla i stället för mig, jag har tävlat nog :-) Blir absolut ingen comeback, men ska försöka ligga på rulle någon solig dag om ni inte cyklar så hiskeligt långt :-)

  SvaraRadera
 18. Thomas, långt och halvsnabbt är det enda jag kan tycka jag är någorlunda bra på, men självklart så är du mycket välkommen att följa, det blir kul.

  Äsch då ingen comeback, synd. Men då kan du ju coacha mig istället :-) Jag tror säkert du har ett par tips i rockärmen som ingen vet om än, BARA talang går inte bli bäst på, så nog har du tränat nån timme ändå ;-)
  (lindbacks@alvsbyn.net är adressen om du vill ta dig an ett omöjligt uppdrag att få ner mig på säg 13.15 på rekordmilen)

  SvaraRadera
 19. Haha, jag är tvungen och göra dig grymt besviken, jätte mycket anlag och lite träning för min del :-)
  Jag svarade grymt bra dock på träning, skönt när man är lat. Efter Jul och Nyår startade jag på allvar och låg mellan 5,5- 8,5 tim i veckan. 30 min styrke 3 gånger i veckan. Försökte cykla varje dag till och från jobb, med varmare väder så ökade längden på vägen hem. Men mycket mycket sällan över 1 timme, 40-45 min palla jag med, men gode fort cykla jag i stället, för det mesta full gas och runt om på alla cykelvägar i Luleå där det blir omväxlande med igång drag och nära hem. Satt mycket sällan i garaget, kunde hända när det var dåligt väder, fort hem och upp på trainern och rulla till en film. Inga svettdroppar på garage golvet. Har hänt men de tillfällen går nog att räkna på mina händer. Däremot så när sommaren kom blev det mycket tävlande och tempo intervaller och vila, det var jag bra på vila mig i form. Ingen personlig tränare som ni har med Internet så ni tränar nog mycket bättre och vet mycket mera. De gånger jag for till Mallis i April så var jag alltid i bättre form tidigt. Det lustiga var att jag tog inte träningen så himla allvarligt, renoverade,målade om hus och stugan behövde omsorg innan SM, så mycket annat man ska göra på sommaren så det var nog därför jag kom rätt så utvilad och sugen på tävlingarna för det var mycket roligare än träning. Tävlingarna gjorde mig tuffare och hårdare så ordna mycket tävlingar till sommaren så blir ni bättre. Förakta inte nummerlappens innebörd :-)
  Så Stefan det råd jag kan ge dig är att du tränar kortare och hårdare om det är tempo tider du jagar :-)

  /Åberg

  SvaraRadera
 20. Tyvärr så är formeln inte samma för mig som för dig Thomas. Jag har provat köra kort och hårt med mycket vila, då blir jag aldrig nått bättre, möjligtvis inte sämre.
  Så fort jag dock kör långt och hyfsat lagom fort då händer det grejer med formen. Då ökas effekten på intervallerna efteråt ganska rejält, men så fort jag släpper på tiden i sadel och kör kort och hårt då går jag tillbaka till normal läget igen. Detta är provat flera gånger och alltid med samma resultat. Så optimalt för mig är nog att köra på typ 12-18 mil 4-5 gånger i veckan och ett kort intervallpass och en/två vilodagar, men inte orkar man det och framförallt har man inte tid.

  Skulle jag bara kör det du beskriver ovan, då kör jag inte rekordmilen under 15.15 ens.
  Men det är ju bara cykling, inget viktigt :-)

  SvaraRadera
 21. Sant vi har olika förutsättningar ! Jag vet bara en gubbe i veteran cirkusen (när vi var aktiva) som tränade mindre än mig och det var Hardy Blom. Vi hade minst mil / tim och båda tränade vi ganska spontant och utan träningsprogram. Anders Bodin var/är som du Mats, sten hårt efter ett träningsupplägg. Han kunde vara ute med oss och köra stenhårt och vara helt slut, vi också såklart och vi tar då naturligtvis en vilodag eller ett lätt lätt rullpass, men inte Anders, för på hans tränings agenda står ett intervallpass på morgonen och styrke pass på eftermiddagen.. Tror nog gammel kroppen Anders hade mått bättre av ett rullpass eller vila.
  Kan köpa det tränings upplägget om man är elit och 18-20 år, men 60 nää !
  Fast jag har nog funderat på om jag hade haft en personlig tränare och ägnat mer tid åt träning / seriös träning hur mycket bättre man hade kunnat bli ?? Distans och linje medaljerna hade förmodligen varit flera i antal, eller åtminstone mindre brutna lopp på grund av kramp. Flera som ifråga satte min ringa tränings dos påstod att jag måste träna hårdare, men om jag tränade på 90% av max så kan det ju inte vara hårdare än om den killen tränade på 90% av max, skillnaden i snitthastighet måste väl vara storleken på motorn :-)
  Tror att din motor Stefan är uthållig (en dieselmotor) och skulle nog passa för triathlon !

  /Åberg

  SvaraRadera
 22. Jo nog håller jag med dig Thomas liiite väl häftigt är det nog med dubbla pass och timmar som snuddar på Elit, men samtidigt tycker man det är roligt och cykla och prioriterar det före kanske ett bättre resultat (svårt att sia om iofs) så gör man ju det valet själv.
  För egen del har jag ju inte monstruösa timmar som ett problem, dieselmotor, ja kanske det, diesel med spurt :-) Har aldrig haft kramp i mitt liv, vet inte ens hur det känns.
  Triathlon, nej tack, kan varken simma eller springa som folk, ja iofs kan jag ju inte cykla heller, så spontant skytte skulle jag vilja säga, men det är ju så förbannat tråkigt

  SvaraRadera