28 december 2013

Laadies and Gentlemen!!!!!!Min drömgräns på trainer 30 km tempo är spräckt!!!
Äntligen äntligen äntligen kom jag under min drömgräns på 40 minuter på 30 km tempo!
Jag valde att värma upp innan jag drog igång tempot!
Med samma förutsättningar som jag haft på alla 30:or, 53/14, 8,1 bar i däcktryck och 1,7 i bromsverkan. Så efter uppvärmning, nollställa tacxen sen drog jag igång tempot!
Jag visste ju de exakta hålltiderna för att gå i mål på exakt 40 minuter. 13:20 per mil eller 6:40 per 5:a!
Så vid första femman var jag på exakt 6:38, två hela sekunder till godo och mina lungor ville sprängas redan där låg jag på 156(94%) i snittpuls! Nu tänkte jag nästan ge upp för det gjorde ont ont ont!
Men så tänkte jag att fasen jag kör en mil i alla fall få se vad jag kommer in på vid 10km? Sagt å gjort kämpade vidare med pulsen pendlande mellan 155 -157! Ok vid 10 km markering kom jag in på 13:18 fortfarande tvåå sekunder till godo :-)
Å väl där så tänkte jag som så att orka hålla detta i 15, 20 km så har du fått dig en riktig genomkörare fast det gjorde så ini helvete ont! Fick nästan panik kändes att jag inte hade syre nog i garaget för att syresätta påkarna som brann, men släppa efter aldrig aldrig. Hade jag kunnat hade jag ropat på frun å bett henne öppna garage dörrarna på vid gavel men si det gick ju inte. Hur skulle jag kunna prata nu inte en chans! Nu började det dessutom bränna i magen, diafragman som brukar göra sig påmind när jag ligger över tröskelpuls högt över tröskelpuls!
Så vid 15 km och tiden för passering var 19:58, känns det igen jaa två sekunder före körschemat!
Samma sak vid 20 km, två sekunder före schemat där också 26:38! Smärtan man upplever efter att ha legat på 93% av maxpuls i snart 27 minuter är inte att leka med det gör ont! Men nu kom mitt pannben in i bilden, trots att jag låg på 159(96%) i puls fram till 30 minuter körda så tänkte jag aldrig aldrig nu ger jag mig inte!!!
25 km körda passering på 33:18, jodå 2 sekunder före schemat och nu 161(97%) i puls så vare ingen som helt  tvekan jag skulle under 40 bara skulle!!! Sista fem gav jag allt, precis allt! Inte en uns energi kvar när jag gick i mål! Inte nått kvar!!! Satt å tom trampade å försökte få in syre i lungorna å samla ihop mig så gott det gick, kan inte förstå hur man ska kunna ta ut sig så här fullständigt på ett riktigt tempolopp allt är ju nästan vitt liksom man är ju helt väck för några sekunder det går ju inte där ute pang så sitter man inplanterad i en bil eller nått! I mål på 39:54 med 168(101%) i puls! Jag tog alltså in ytterligare 4 sekunder på sista femman i mål!
Så för första gången någonsin har jag trampat 30 km tempo under 40 minuter låt vara på en trainer men det gör inte många heller det kan jag fan i mig garantera!!! Jag började köra dessa 30 km tempo förra trainer säsongen och då var jag runt 2 minuter ifrån drömgränsen. Nu äntligen där det känns bara så bra.
Så djävla bra!!!
30km på 39:54, 361 watt(4,08 w/kg), 156(94%) i snittpuls och 168(101%) i maxpuls vid målgång faktiskt! Kadensen på 98 RPM! Lite mer data från tempot, TSS=69,9 EF=2,31!


30 km tempo

Update! Jag kommer nu ihåg en sak som inträffade under detta träningspass. Jo det var så att redan efter 3 minuter så formligen rann svetten fram, formligen sprutade ut över svettskydd och handdukar! Jag hann tänka fasen va det tar, innan gubben insåg att han glömt slå på fläkten... Ridå! Så det var extra svettigt kan man väl säga :-)
Så fokuserad var jag på passet som komma skulle. Ingen distraktion här inte...
13 kommentarer:

 1. Grymt kört, men jag tror farbror kan justera max pulsen lite ;-)

  SvaraRadera
 2. Njae kan vara en sån där pulsspik vill nog se 168 någon fler gång innan jag ställer om maxpulsen. Tack förresten :-)

  SvaraRadera
 3. Så kan det iofs va. Men visar den rätt och du är på 101% efter 40 minuters hårdkörning då är den galen, lika galen som ägaren av hjärtat :-)
  En maxpuls kan man omöjligt nå med en kraftig utmattning, och det är ju ganska precis ett 40km tempo, skall man tror alla skrifter ang pulsbaserad träning (och jag har läst många) så är ett pulsmaxtest att göra på pigg kropp och explosiv arbetsinsats efter en "kortare" tids uppvärmning. Kroppen skall igång med alla funktioner ner på cellnivå och sen är det mer eller mindre kraftig höjning i arbete för att överhuvudtaget nå maxpuls. Så jag gör en kvalificerad gissning på att du kan höja din maxpuls med 6-7 slag.
  Om det inte var en pulsspik förstås

  Men jag är klart imponerad av att du orkar ta ut dig, och jag har sagt det förut och säger det igen, att du finner tid till all träning. Det jag spontant kan undra vad gjorde du förut innan cyklingen kom in i ditt liv??

  SvaraRadera
 4. Förlåt 30 km tempo skall det stå, men det är också en kraftig utmattning på 40km förstås :-)

  SvaraRadera
 5. Du kan ha rätt Stefan! Men jag vill se fler 168:or innan jag ställer om mina pulszoner... Hade den tidigare på 173 slag men då stämde de inte riktigt jag låg väldigt lågt trots hög belastning innan jag sänkte maxpulsen från 173 till 166! Ja det är jag också, imponerad alltså :-) Hehehe! Ja för mig är det så lätt det handlar om fokus, nästa års sm det är sån prioritet på listan så det glöder om det! Sen tiden, jag har inga barn hemma förutom nu när det är jul då är alla tre hemma vilket är så roligt man blir lessen i ögat när de åker hem...
  Men normalt är det jag å Lena så jag har tid massor med tid över för min träning. Innan cyklingen, inget jag gjorde precis inget. Inget alls! Satt framför tvn eller var med ungarna på deras grejer. Men i övrigt inte ett barolin! Så för mig är detta vinstlotten alla dagar i veckan!

  SvaraRadera
 6. Vilken jäkla insats och en otrolig vilja. Att kunna trycka så mycket watt och med så hög puls under denna tid är imponerande.

  SvaraRadera
 7. Tack Jocke! Du är inte så pjåkig själv heller! Jag läste precis på din blogg om ditt senaste pass och fick faktiskt dra på smilbandet lite. Tabata mitt i en serie med fyror!!! Det är tufft men jag gillar fan det! :-)
  Det är sånt som för en framåt. Det som inte dödar gör en starkare sa min tränare i brottning en gång i tiden :)

  SvaraRadera
 8. Tomas! Hoppas ni mår bra allihop där hemma!
  Tack för det! Ja jag har ett djävla tjockt pannben det ska gudarna veta, nästan för tjockt! ;-) Sista km:n in i mål var det ehh en aning diffust om jag säger så. All in!
  Jag blev faktiskt lite rädd när jag efter bara fem minuter såg var jag låg i puls! Då kändes det rent av omöjligt att ligga kvar där uppe men men det går. Jag tänkte, ligg kvar ligg kvar! Det är det här du är tränad för. Å fasen det gick! Smärtan är en sak men sen har du skallen som försöker få en att lägga ned för att det verkligen gör ont i hela kroppen!
  Det är det som är tempo! Minns när de frågade Gustav Larsson efter os i peking och hans silver hur det kändes: Jag ville dö efter 500 meter!!! Så är det!
  Men jag gillar det! Som jag sagt tidigare, vi tempocyklister är som gladiatorer!!! Mee like!

  SvaraRadera
 9. Ja då var det ju enkelt att få tid till träning, om man inte gjorde nått innan så var det ju enkelt att fylla "inget" med cykling.
  För egen del så får man ta bort nått för att fylla med cykling, men tyvärr kan jag inte ta bort så mycket så att jag kan cykla så mycket jag vill. Men det är ju som sagt innan bara cykling, inget viktigt. Tror många har det tidssvårt som mig.
  Ska hejja på dig på VSM (hemifrån, eller möjligt från en tennisplan) ;-)

  SvaraRadera
 10. Ja hade jag börjat hoja när ungarna var små så hade jag inte kunnat träna så här mycket den saken är säker. Cykling är för mig som att andas eftersom det är den enda idrottsliga utövning jag pysslar med numera. Så för mig är den rätt viktig ändå.
  Tack för hejjandet kommer säkert att höras ända fram :-)

  SvaraRadera